09.12.15

Борис Грінченко

9  грудня  -  152 роки   від дня народження  Бориса Грінченка (Вартового), 
поета (6 поетичних збірок громадянської та філософської лірики), ученого-етнографа, фольклориста  ( 3-томник українського фольклору (українські пісні, легенди, казки), що визнаний Російською Академією наук), мовознавець ( автор  першого  підручника з української мови та літератури; автор 4-томного словника української мови, де пояснено 68 тис. українських слів), перекладача творів Шиллера, Гете, Гейне, Гюго,  педагог ( пропагує  ідеї національної школи),  громадського діяча ( народницький рух), мистецтвознавця ( впорядкування перший національний музей – колекція старовини Тарновських), керівника товариства «Просвіта» у Києві, літературознавця, прозаїка (близько 50 оповідань, повістей), драматурга (історичні драми) видавця ( і це в час заборони українського видавництва: у Чернігові було видано 45 видань тиражем у 200 тис примірників для народного читання). 


В Україні «така страшенна сила роботи і так мало робітників, що кожен мусить працювати за десяток...»
«Ми на роботу на світ народились, ми для борні живемо» (Б. Грінченко).

     





------------------------------------------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Я мусив дивуватися Вашій енергії, витривалості у праці і широкому обсягу Ваших літературних та суспільних інтересів… розширення ж Вашої діяльності на поле наукове, на поле фольклору, літературної критики та язикознавства збуджувало мою найсильнішу симпатію до вас» ( І. Франко).

«Такої упертої праці, такої енергії ніхто досі з українських письменників не виявляв. У найглухіші часи, коли, здавалося, український рух зовсім згас, він, мало чи не єдиний чоловік на Україні, не згубив віри у відродження України і всю свою велику енергію, працьовитість вжив для того, щоб розбудити громадянство» ( Євген Чекаленко ).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Немає коментарів:

Дописати коментар