26.08.15

Юрій Яновський

27 серпня   -  113  років  від дня народження   Юрія Яновського, 
поета, прозаїка, репортера, сценариста (27 фільмів  у ! 24 роки), художнього редактора Одеської кіностудії, публіциста (нарис "Голлівуд на березі Чорного моря"), драматурга.
                                                                                       



          "Життя є молодість, труд і любов"        (Ю. Яновський)

    











----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------              
Мало хто знає, що кінематограф народився саме в Одесі. 
Літом 1893 року, одеський інженер Йосип Андрійович Тимченко, механік-самоук Новоросійського (Одеського) університету за участю одеського інженера М. Фрейденберга винайшов і побудував перший у світі знімальний апарат, яким були зняті дві стрічки – «Стрибаючий вершник» і «Метальник спису».

Роман «Майстер корабля» та  цикл нарисів «Голлівуд на березі Чорного моря» - твори про Одесу, про формування українського  кіно, про його митців, зокрема Олександра  Довженка. 

"Нашi кроки в кiно були спробами дитини, що вчиться ходити. Батьки  нашi винайшли фотографiю. Ми цю фотографiю  пристосували  до  фiксування  руху. Вiддрукувавши позитиви, ми рухали їх  перед  щiлиною  в  картонi.  Завдяки тому, що око має властивiсть затримувати в собi певну долю секунди все те, що воно бачить, - ми мали безперемiжний рух. Це був примiтивний стробоскоп або ще з десяток назв,  якими  це  приладдя  називали  рiзнi  винахiдники.
Платiвки склянi поволi зiйшли на несклянi.  Апарат  знiмальний  відповідно реконструювався,  винайдено  було  плiвку,   i   з'явилися   першi   метри величезного мистецтва, що його звемо тепер - Мас-Кiно-Мистецтво.    
Вогники в екранi стрибають i потрiскують, вони пустують, як дiтвора."


«До кiнофабрики я приїхав молодий i простий, як солдат з булавою маршала в ранцi. 
Я, пiдскакуючи, ходив до  мiсту,  дивувався  на  море  й  забивав голову  рiзною романтикою.  Я,  наприклад,  уявляв   себе   представником громадськостi, i громадськiсть я малював Фемiдою з терезами  в  руках.  На одну з шаль менi нiяк не терпiлось покласти хоч морського камiнця  на  мою користь.
   Ви нiколи не жили бiля моря? Ви не знаєте пахощiв  порту  й  не  ловили бичкiв на хвилерiзi? Вам чужi такi слова, як "клiвер"  або  "грецький"  та "очакiвський" паруси? 
Та  що  я  питаю!  Не  можете  ви  цього  знати,  бо змiнилося все вiдтодi, як я вперше довiрив себе морськiй водi. Тепер  того не побачиш, - брудного, вонючого  й  романтичного  портового  завулка,  що виходить на  море.  Тепер  цемент,  асфальт  i  машини.  Тепер  не  стають пароплави пiд дамбою просто, а заходять у спецiальнi ангари.    Отже, прошу не нудьгувати, коли я перейду зараз до опису  мiста,  що  в ньому менi доля судила стати щiльно до виробництва кiнокартин. Це я зроблю для тих, що зачитуються романтикою старого моря.»

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
С. Плачинда "Ніч перед стартом". 
Твір про юнацьку дружбу Ю. Яновського та С. Корольова. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Немає коментарів:

Дописати коментар