04.10.15

Іван Багряний

2 жовтня  -  108 років  від дня  народження  Івана Багряного
українського поета, прозаїка, публіциста, драматурга, політика, громадського діяча.


Ми є. Були. І будем Ми! Й Вітчизна наша з нами.

  • У цьому світі ніхто, крім людей, не вмів брехати: білка, кущ, собака — кожен був собою й нічим іншим бути не знав.
  • В сміливих щастя завжди є!..
  • Здавалося, що все так буде безкінечно. Але в цім світі зміни приходять неждано, раптово, як революції, події спадають, як спадають з неба метеорити, в найнесподіваніший момент.
  • Кожна ніч — навіть полярна ніч! — кінчається ранком...
  • Нічого не може бути страшнішого, не може бути згубнішого, як моральна паніка.
  • Найдорожчий скарб, що людина має, — це віра в себе і в собі подібних!
  • Лови момент! Коли маєш нагоду посміятися сьогодні, не відкладай на завтра. Смійся сьогодні, бо завтра не дадуть, завтра вже може бути пізно.
  • Велика річ — людська віра. Вона може створити психоз жаху і вона ж може створити зворушливу ілюзію небувалого чуда.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Тести за романом Івана Багряного «Тигролови»
І. 
1. Вирушаючи в далеку дорогу, найперше, на думку Сірка, необхідно: а) нагодувати собак; б) мати гарний настрій; в) забезпечити себе достатньою кількістю харчів; г) впорядкувати зброю.
2. «П’ятнування» — це змагання на: а) зіркість пострілу; б) швидкий біг; в) вправність розчиняти шкіру диких тварин; г) фізичну витримку.
Розділ VI. У пралісах Сіхоте-Аліня. «На марші»
3. Якого звичаю дотримувалися Сірки, вирушаючи у далеку путь: а) молились Богу; б) пили свячену воду; в) нетривалий час сиділи на призьбі; г) пили чай із рути-м’яти.
4. Наймедоноснішою квіткою тайги є: а) рута; б) кипрей; в) бузон; г) лаванда.
5. Панти, за розповіддю Грицька Сірка,— це: а) таможні звіри; б) схили біля ріки; в) молоді роги тварин; г) фруктові дерева.
6. Через що Григорій ледве не заблукав у тайзі? а) Розшукуючи вбитого рябка; б) збираючи гриби; в) спостерігаючи за їжаком; г) полюючи на вепрів.
Розділ VI. «Зустріч з Морозами» 7. На думку Мороза, Комсомольськ — це місто: а) з потужною економікою; б) яке має багатомільйонне населення; в) його молодості; г) арештантів.
8. Як старий Сірко відрекомендував Григорія Многогрішного Морозам? а) «Це мій майбутній зять!» б) «Мешканець Комсомольська»; в) Спецкореспондент газети «Тайожні вісті»; г) «Кревняк один… З центу».
9. «Нащадком славного роду І. Багряний називав: а) Мороза; б) Сірка; в) Многогрішного; г) Медвина. «Діалог під накомарниками»
10. Наталка жартома називала Многогрішного: а) «гостем»; б) «інженером»; в) «мандрівником по життю»; г) «малим тигроловом».
Розділ VI. «Падь Голуба» 11. Яку легенду розповів Грицько Григорію? Про: а) тайожного ведмедя; б) дуба-велетня; в) дівчину-річку; г) красеня-молодця. Розділ VI. «Пантовка»
12. «Ти, козаче, щасливий»,— зазначив старий Сірко, звернувшись до Григорія, коли вони приїхали на місце пантовки, оскільки: а) шлях до нього був небезпечним; б) Многогрішний не потрапив до в’язниці; в) полювання на диких тварин могло видатися успішним; г) подорожуючі оминули небезпечну прірву.
13. Вбивши красеня-ізюбра, дід Сірко: а) прочитав молитву; б) перехрестився на схід сонця; в) почав стрибати і плескати у долоні; г) обронив сльозу.
14. Панти — це перші ліки проти всяких хвороб для: а) англійців; б) німців; в) французів; г) китайців.
Розділ VI. «Сіркове чаклування» 15. За допомогою чого дід Сірко вимірював час? а) годинника; б) наявністю комарів і гнусів; в) співом птахів; г) рухом сонця.
Розділ VI. «Щастя, як трясця» 16. Хто з героїв твору висловив думку про те, що «щастя, як трясця, як нападе, не скоро покине»? а) Григорій Многогрішний; б) Наталка; в) Гриць; г) старий Сірко.
Розділ VI. «Золоті арабески» 17. Зіпсувавши солонці, Сірки-мисливці кілька днів: а) збирали ягоди і горіхи; б) заготовляли дрова на зиму; в) полювали на лисиць; г) рибалили і косили. ІІ частина.
Розділ VII. «Mеmento мori». «Тунгуз Пятро Дядоров» 18. Сірко вважав тунгуза Пятра Дядорова: а) найкращим рибалкою; б) досвідченим геологом; в) першим мисливцем у світі; г) за людину, добре обізнану в лікарських справах.
19. Вперше привітавшись із Григорієм, тунгуз назвав його: а) капітаном; б) шановною людиною; в) щирою душею; г) другом.
20. Пятро Дядоров весь «засапавшись і втомившись», розшукував у тайзі: а) свого гнідого коня; б) аероплан; в) молодих зубрів; г) свою дружину, яка заблукала у лісовій хащі.
21. Про кого І. Сірко висловив власну думку: «Золотий чоловік, пантовщик — яких мало»? а) П. Дядорова; б) Г. Многогрішного; в) свого сина; г) Мороза. «Історична довідка»
22. Сірко виявив радість дощу через те, що: а) звір ловиться буде краще; б) виросте багато грибів; в) озимина порадує майбутнім урожаєм; г) матиме можливість продовжити пантування.
«Співуни» 23. Улюбленою піснею Наталки була: а) За лихими ворогами, мій миленький, не ходи; б) За тучами, за хмарами сонечко не сходить; в) Ой, летять-летять два соколи через сад… г) «Віють вітри, віють буйні»
Розділ VIII. «Весела робінзонада» 24. Робінзонами у романі названо: а) родину Макієнків; б) Грицька і Григорія; в) Сірка і Мороза; г) Судакова і Тищенка.

ІІ.  
1. З драконом у творі асоціюється: а) тоталітарний режим; б) потяг з ув’язненими до Сибіру; в) залізнична колія, що пролягала вздовж болота і густого лісу; г) літак, який кружляв над концтабором.
2. Казковий герой, який би не зміг подолати дракона — потворну істоту? а) Ілля Муромець; б) М. Кожум’яка; в) І. Котигорошко; г) Іван-Побиван.
3. Вагони потяга порівнюються у творі з: а) ящиками; б) перевантаженими човнами; в) коробками; г) великими валізами.
4. «Дєлом доблесті і геройства» для вартових поїзда-дракона є: а) пильно охороняти в’язнів; б) контролювати кожний рух «злочинців»; в) забезпечувати спокій майору Медведину; г) не зрадити Ф.Дзержинського.
5. Якої пісні виконував Г. Многогрішний, а з ним й інші ув’язнені під час етапу до Сибіру в потязі? а) Бурлацької; б) козацької; в) чумацької; г) про кохання.
6. Чим була викликана роздратованість начальника охорони, коли потяг прибув до кінцевого пункту призначення? а) Бунтом ув’язнених; б) відсутністю Г. Многогрішного; в) великою кількістю смертності серед полонених; г) надмірним співчуттям цивільних до ув’язнених.
7. І. Багряний, характеризуючи арештантську мораль, зазначив, що вона: а) упосліджена; б) та, яка не завжди сприймається людьми; в) безрозсудства; г) здатна перевиховувати будь-кого.
8. Григорій Многогрішний, каторжник Сибіру — а) правнук гетьмана; б) славетний полтавчанин; в) майстерний швець; г) людина, якою пишалася вся українська громадськість. Розділ ІІ. «Світ на колесах»
9. Казковим краєм, золотим ельдорадо назвав письменник: а) Крим; б) Кавказ; в) Сибір; г) Закарпаття.
10. Рослина, яка з-поміж усіх могла «змагатися з тиграми»: а) папороть; б) рута; в) чебрець; г) женьшень.
11. «Дивне море, у якому вода стоїть вище, ніж у всіх інших морях»,— так зазначив письменник про: а) Дунай; б) Байкал; в) Дніпро; г) Волгу.
12. Сибір І. Багряний називає: а) екзотичним краєм; б) місцевістю із суворим кліматом; в) гробовищем; г) багатющим джерелом золота.
13. Експрес, у якому «Стільки вигод! Стільки розкошів!» — це, на думку автора твору, екстериторіальна: а) зона; б) райська місцевість; в) благодать; г) держава.
14. Втіленням «могутності, сили і гонору своєї пролетарської держави» у романі є: а) майор Медвин; б) усі пасажири експреса; в) охоронці потяга-дракона; г) газета «Правда».
15. Легенда з Біблії, яку розповів один із молодців компанії у салоні-вагоні. Про: а) Мойсея; б) Адама й Єву; в) Всесвітній потоп; г) створення світу.
16. Згадуючи замордованого на допитах Многогрішного, Медвина найбільше вразили його: а) очі з краплинами крові; б) потріскані губи; в) синці на руках; г) мужність і витримка. Розділ ІІІ. «Навзаводи із смертю»
17. Для якої тварини тайги Многогрішний був диковинкою? а) Ведмедя; б) рисі; в) зубра; г) борсука.
18. Що допомагало герою долати хащі тайги? а) Воля до життя; б) особисті амбіції; в) жах від переслідування Медвином; г) бажання смачно поїсти.
19. Рухаючись по тайзі, Григорій мріяв: а) вбити Медвина; б) визволити товаришів; в) залишити «батьківщину»; г) знайти притулок. ІV розділ. «Родина тигроловів»
20. Що споріднювало сім’ю Сірків і Григорія? а) національність; б) місце народження; в) політичні погляди; г) мисливство.
21. Старий Сірко був вдячним Многогрішному за те, що «гість»: а) урятував життя Наталці; б) розповів йому про Україну; в) виявив до нього чемність і доброту; г) допомагав йому полювати.
22. Змалку Григорій був: а) рибалкою; б) шевцем; в) мисливцем; г) ковалем.
23. Герой твору, який зазначив про себе, що він є чесною і чемною людиною: а) Старий Сірко; б) Грицько — брат Наталці; в) Г. Многогрішний; г) Медвин.

24. За рахунок чого сім’я Сірків виживала у тайзі? а) Вживанням лікарських трав; б) збиранням грибів; в) рибальством; г) полюванням на тигрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар